Novinky

CMA Fest 2019, vyrazíme do Nashvillu? ( 02.05.2019 )

Ještě prý není úplně vyprodáno. Co takhle vyrazit do Nashvillu? Kdy jindy, než v červnu. To se tam totiž každý rok (už od roku 1972) koná největší sraz fanoušků country hudby z celého světa. Letos je to v termínu od 6. do 9. června.

CMA Fest se dříve jmenoval Fan Fair a tradičně jej pořádá americká asociace country hudby – tedy Country Music Association (odtud název – CMA Fest). Ti z nás, kdo měli štěstí se opakovaně do Nashvillu podívat, mohli sledovat, jak se město i samotný festival mění a hlavně zvětšuje.
Dříve se Fan Fair konal na Tennessee Fairgrounds – tedy na místním výstavišti. Byly tam haly, kde byly umístěny stánky gramofonových společností, které lákaly fanoušky na autogramiády a focení s hvězdami country music. A na hlavním podiu probíhala vystoupení těch největších hvězd – v 90. letech třeba Garth Brooks, Brooks and Dunn, Billy Ray Cyrus, Alan Jackson …. Jistě je vám jasné, jak dlouhé fronty se v těch halách stály. Ten čas se ale vždy vyplatil. Osobní setkání s vaší oblíbenou zpěvačkou nebo zpěvákem, společná fotka a podpis, to už se dnes jen tak nepodaří.
Dnes je totiž festival megaakcí, kterou žije celý Nashville. Ten Nashville, který ještě v 80.-90. letech minulého století býval takovým klidným, menším městem, se postupně proměnil v hučící a zcela zaplněné místo, kde se jen těžko hledá hotel a na parkování v centru můžete s klidem zapomenout.  Odevšad hraje hudba, v každém baru, v každé restauraci, na terasách, na balkonech – všude je jí plno. Všude jsou pódia, kde zcela zadarmo můžete vidět i docela slavné interprety. Ti nejlepší vystupují od čtvrtka do neděle na stadionu Nissan Stadium (je to stadion pro asi 70 tisíc lidí, kde se hraje americký fotbal –domov Tennessee Titans). Jen pro ilustraci – např. v roce 2011 navštívilo tento 4denní festival čtvrt milionu lidí z celého světa. Tento stadion je s centrem Nashvillu propojen mostem, takže po dobu festivalu je tato část města jedním velkým koncertem, kde se všude dostanete pěšky.
Letos se na hlavním podiu – což je velká pocta – představí třeba nováček Luke Combs. Tradičním headlinerem je samozřejmě Luke Bryan, před ním v neděli vystoupí také Keith Urban. Nebude chybět ani Miranda Lambert, Old Dominion, Florida Georgia Line a další.
Více najdete na https://cmafest.com/schedule/?6_route=/client-embeds/cma-2019/1/6/__/&
Na začátek večerních vystoupení vždy zazní americká hymna a vystoupí někdo z „klasiků“. Letos je to třeba Marty Stuart, což bude jistě zážitek.
CMA Fest ale není jen Nissan Stadium – jsou to i menší vystoupení, která se konají prakticky od rána do večera a tam můžete vidět třeba Eli Young Band nebo Montgomery Gentry (bohužel již bude chybět Gentry…), ale třeba také Deanu Carter nebo Huntera Hayese.
Vstupenky samozřejmě nejsou úplně levné. Vyplatí se koupit si 4 nebo 3 denní vstupenku. Většinou jsou s ní spojeny i různé další výhody.
Tak co, pojedete?

Zpět