Novinky

Televizní seriál Country Music musíte vidět! ( 04.10.2019 )
Každý, kdo se zajímá o country hudbu by měl vidět televizní seriál Country Music, který natočil známý americký režisér a dokumentarista Ken Burns.
V USA se seriál právě vysílá – je možné ho vidět na televizní stanici PBS. Tímto způsobem americkou country music ještě doposud nikdo nepopsal. U nás se na něj, bohužel, zatím nepodíváme. Ale kdo ví, možná někoho osvíceného – třeba v České televizi – napadne tento seriál pořídit.
 
Je to opravdu lahůdka. Po shlédnutí 4 prvních dílů v USA je třeba říci, že poctivá, několikaletá práce je na něm vidět. V rozhovoru řekl Ken Burns, že jim přišlo přes milion fotografií, které museli vytřídit a zpracovat.
Nejen fotografie, ale i zajímavá dobová videa jsou v každém dílu k vidění. Seriál pojednává o počátcích country hudby v USA a končí v 90. letech minulého století. Je to v podstatě klasický formát, ve kterém vystupují známé osobností country hudby – např. Marty Stuart, Loretta Lynn,  Trisha Yearwood, Willie Nelson, Merle Haggard, Dolly Parton, Emmylou Harris….
Každý díl je zaměřen na několik osobností daného období. Dozvíte se spoustu zajímavostí ze života Hanka Williamse – hovoří tam třeba jeho vnučka, dcera Hanka WIlliamse Jr.
Na Johnnyho Cashe a Carter Family  - vzpomínají tam členové rodinného klanu Carter-Cash – syn John, dcera Roseanne, bývalý zeť od jedné dcery – již zmiňovaný Marty Stuart nebo Rodney Crowell, zeť od další dcery.


Dozvíte se celý smutný příběh zpěvačky s krásným hlasem Patsy Cline,
Ale není to jen o zpěvácích, zpěvačkách nebo kapelách. Je to o všech lidech, kteří s country hudbou měli a mají co do činění. Skladatelé, studioví inženýři, textaři … Je to nesmírně zajímavé pojednání. Je to vzdání holdu tomuto odvětví hudby a v USA je seriál zatím velmi sledovaný. Tak snad se ho jednou dočkáme i u nás.
 
Zpět