Novinky

IBMA 2010 ( 07.10.2010 )

Asociace sdružující bluegrassové muzikanty rozdávala ocenění těm nejlepším za rok 2010. Zcela podle očekávání svých 10 nominací přetavilo ve čtyři trofeje duo Jamie Dailey & Darrin Vincent, včetně té nejváženější, tedy umělec roku.
Hvězda téhle dvojice září v poslední době velice jasně a není tedy divu, že dosáhli na metu nejvyšší ještě v kategoriích Vokální Skupina roku a Album roku. Jejich počin "Dailey & Vincent zpívají Statler Brothers" se navíc stal Událostí roku.
 
Dočkal se i bývalý člen legendárních Quicksilver, nyní leader formace, která si říká „IIIrd Tyme Out“ Russel Moore a stal se Zpěvákem roku. My, co jsme byli 25.srpna na pražském koncertě Claire Lynch jsme ještě netušili, že posloucháme budoucí Zpěvačku roku. Právě tahle sympatická dáma se stala tou nejlepší Zpěvačkou roku 2010.


Možná trochu překvapivě svou nominaci nedotáhla do kýženého konce famózní, stále ještě nezletilá mandolinistka Sierra Hull, ale zástupkyně té hezčí poloviny lidstva stejně nepřišly zkrátka, protože všem svým mužským kolegům vypálila rybník Kristin Scott Benson a stala se nejlepší hráčkou na pětistrunné banjo.

Další ceny už si ale rozebrali pánové: Basistou roku je Marshall Wilborn, housle nejlépe ovládá Michael Cleveland a dobro Rob Ickes, dnes už synonymum pro skupinu „Blue Highway“.
Nejlepším kytaristou se potom stal Josh Williams a cenu pro toho nejzručnějšího mandolinistu si odnesl fenomenální Adam Steffey, mimochodem veliký vzor pro výše zmiňovanou vycházející hvězdičku Sierru Hull. 

A udílení cen by asi nebylo kompletní bez vyzdvižení celoživotního díla umělců, kteří nějakým způsobem pomohli bluegrassové muzice. Do letošní bluegrassové síně slávy byli tedy slavnostně uvedeni John Hartford a Louise Scruggs.

2010 INTERNATIONAL BLUEGRASS MUSIC AWARDS


BLUEGRASS HALL OF FAME INDUCTEES

John Hartford
Louise Scruggs
 

ENTERTAINER OF THE YEAR

Dailey & Vincent


VOCAL GROUP OF THE YEAR

Dailey & Vincent


INSTRUMENTAL GROUP OF THE YEAR

Michael Cleveland & Flamekeeper



MALE VOCALIST OF THE YEAR

Russell Moore
 


FEMALE VOCALIST OF THE YEAR

Claire Lynch


SONG OF THE YEAR


"Ring The Bell", The Gibson Brothers (artists), Chet O'Keefe (songwriter)


ALBUM OF THE YEAR

Dailey & Vincent Sing The Statler Brothers; Dailey & Vincent (artists & producers); Cracker Barrel/Rounder
 


RECORDED EVENT OF THE YEAR


"Give This Message To Your Heart", Larry Stephenson featuring Dailey & Vincent (artists), Ben Surratt & Larry Stephenson (producers), Whysper Dream


INSTRUMENTAL RECORDED PERFORMANCE OF THE YEAR


"Durang's Hornpipe" by Adam Steffey (artist), Barry Bales & Gary Paczosa (producers)



GOSPEL RECORDED PERFORMANCE OF THE YEAR


"Ring The Bell", The Gibson Brothers (artists & producers), Chet O'Keefe (songwriter), Compass Records



EMERGING ARTIST OF THE YEAR

Josh Williams Band



INSTRUMENTAL PERFORMERS OF THE YEAR

BANJO - Kristin Scott Benson

 
BASS - Marshall Wilborn

 
FIDDLE - Michael Cleveland

 
DOBRO - Rob Ickes

 
GUITAR - Josh Williams

 
MANDOLIN - Adam Steffey


 

Zpět