Novinky

Zemřel Doc Watson ( 30.05.2012 )

Příznivce country music a bluegrassu  včera zastihla velmi smutná zpráva.Vě věku 89 let zemřel legendární kytarista a zpěvák Doc Watson.

Narodil se 3.března 1923 ve vesničce Deep Gap, ve státě North Caroline a od svých dvanácti měsíců, kdy prodělal těžkou infekci, byl slepý. To mu ovšem nezabránilo v tom, aby se věnoval hře na hudební nástroje a velmi brzy se stal vyhledávaným kytaristou a později i živoucí kytarovou legendou .
Svoji první kytaru Stella si koupil za 10dolarů v obchodním domě Sears a již tehdy začal studovat a rozvíjet svůj typický styl zvaný flatpicking, kterým se proslavil.

Za svůj život obdržel kromě dalších mnoha ocenění i osm cen Grammy.Tu první získal v roce 1973 za nahrávku "Then and Now" a poslední v roce 2006 za nejlepší instrumentální výkon v písni "Whiskey Before Breakfast", kterou nahrál se současnou kytarovou bluegrassovou špičkou Brianem Suttonem. K jeho odkazu se hlásí takové hvězdy, jako např. Ricky Skaggs,Vince Gill, Marty Stuart, Steve Wariner a mnozí další, nejen z bluegrassu a country.
V roce 2000 byl ve městě Owensboro v Kentucky uveden do Mezinárodní síně slávy bluegrassu a v roce 1997 dokonce převzal od amerického presidenta Billa Clintona Národní medaily za umění.


 

Zpět
gpssucja (00.00. 0000)

1